Pít či nepít mléko?


Něco vám ta konverzace připomíná? Také se občas účastníte podobných rozhovorů nebo i hádek na téma mléko a výrobky z mléka?

Pravda je, že jsme jediní savci, co umí mléko získat od jiných druhů a pít ho vlastně celý život. Potřebujeme ho? Je nám prospěšné? Může dokonce škodit našemu zdraví?

 

mléko a sušenky

Problémy s mlékem

Vzhledem k tomu, že velké množství lidí pije mléko celý život bez problémů, zřejmě to mají jinak než ostatní savci. O enzymy potřebné pro jeho trávení v dospělosti nepřichází. Člověk se adaptuje na prostředí a stravu. V zemích, kde se mléko tradičně pije není mléčná nesnášenlivost tak častá. Ale třeba v oblastech Asie a Afriky se vyskytuje mnohem častěji.

Nesnášenlivost laktózy je projevem absence určitých enzymů. Projevuje se různě intenzivně nadýmáním, plynatostí, průjmem. Problémy vznikají častěji u dospělých. Pomáhá snížení konzumace laktózy úprava jídelníčku. Mléčné výrobky se nemusí vylučovat úplně.
kráva v horách

Alergie, tam je to jinak. Laktóza je spouštěčem více či méně prudké imunitní reakce. Vznikají otoky v obličeji, ekzémy, vyrážky. Alergie je častěji odhalena již u dětí. Pacientům pomáhá jen úplné vyloučení mléka a mléčných výrobků z jídelníčku.

 

Prospěšnost mléka

Hodnotnou potravinu dělá z mléka právě to, že je svým složením předurčeno k výživě mláďat. Ta potřebují pro svůj růst to nejlepší. To od krav je bohaté na bílkoviny skoro jako maso, obsahuje tuk, sacharid laktózu. Dále obsahuje vápník, draslík, hořčík a sodík. Vitaminy A, B, D. Dle odborníků je vhodné v každém věku a to především pro vysoký obsah živin a vápníku. Také nikdy nebylo prokázáno, že by zvyšovalo riziko srdečně – cévních onemocnění u lidí s vysokou hladinou cholesterolu. Naopak bylo zjištěno, že kyselina linolová, olejová a další tuky v něm obsažené hladinu cholesterolu snižují. Krevní tlak zase snižují peptidy, které mléko též obsahuje.
mléko a sýr

Dle poznatků vědců zabývajících se výzkumem rakoviny (ze Světové nadace pro výzkum rakoviny – WCRF) mléko chrání proti rakovině tlustého střeva a konečníku. Také bylo zjištěno, že pravděpodobně chrání před obezitou.