Čištění v kuchyni


Čistota v kuchyni je důležitá nejen z hlediska estetiky, ale hlavně zdraví. Jídlo by se mělo připravovat v čistém prostředí. Jak a čím toho ale dosáhnout?



trouba


Sporák


 


Většinou vaření probíhá na sporáku, který to taky díky tomu obvykle nejvíce schytává. Různé druhy připálenin v podobě rozlitých omáček a polévek nejsou pro sporák žádnou novinkou, a to v žádné domácnosti. Povrch se dá uklidit v podstatě jednoduše, stačí k tomu kus hadru, voda, případně saponát. Některé skvrny je možné dokonce zlikvidovat pouze několika papírovými ubrousky. Problém může nastat, když se něco vylije na hořák. V takovém případě je samozřejmě nutné počkat na vychladnutí a pak uklidit. Hořák se však může takto i ucpat a pak je nezbytné sporák z části rozebrat a trysku nejčastěji pomocí jehly zprovoznit. Pokud jste to nikdy neprováděli, raději si nechte poradit nebo rovnou povolejte někoho, kdo se v tom vyzná.


 


Trouba


 


Stejně jako sporák, tak i trouba je v českých kuchyních takřka v neustálé permanenci. Proto je nutné troubu čistit alespoň jednou do měsíce. K tomu není vhodné používat standardní čistící prostředky typu saponát, ale je daleko vhodnější koupit si speciální typ, který je pro likvidaci špíny v troubách přímo určen. Máte-li doma starší model trouby, můžete použít jemnou drátěnku, ale jestli používáte modernější druh, který již má smaltovaný povrch, používejte měkké houbičky. Povrch ze smaltu by se totiž mohl při drsnějším drhnutí poškodit.


 


Lednice


luxusní kuchyň


Vzhledem k tomu, že se v lednici uchovávají různé druhy potravin, měly by být všechny neprodyšně zabaleny, jinak se můžete těšit na to, že se v ní budou množit různé bakterie a plísně. I proto by čistící prostředky pro čištění lednic měly obsahovat antibakteriální složky, které dokáží nevítané návštěvníky dokonale eliminovat. Vhodné je také používat vodu s octem, která je skvělá na likvidaci zápachů, kterých se v lednicích také objevuje častěji, než je nám milé.